Praktijkmaterialen om taal- en woordenschatonderwijs te verbeteren

Download op deze pagina de Met woorden in de weer® praktijkmaterialen

Praktijkboek Met woorden in de weer®

Dit boek beschrijft een praktische aanpak voor woordenschatuitbreiding en staat vol tips, handreikingen en voorbeelden. Het is bedoeld voor iedere leerkracht die effectief wil werken aan de woordenschatontwikkeling van kinderen van groep 1 t/m 8. Het Praktijkboek Met woorden in de weer is uitgegeven door Uitgeverij Coutinho en verkrijgbaar bij de boekhandel of via internet.

In het Praktijkboek zijn verschillende opdrachten geformuleerd. Download hier de antwoorden.

Lesvoorbereiding

Het voorbereidingsschema geeft steun bij het voorbereiden van woordenschatinstructie. 

Met dit schema doorloop je systematisch de eerste twee stappen van de Viertakt.

Download voorbereidingsschema

Route & Implementatie

Het gehele traject bestaat uit een 2-daagse basistraining, gevolgd door een 1-jarig implementatietraject op jouw school.

Wil je in één oogopslag zien hoe dit er ook alweer uitziet? Download de overzichten hieronder.

Woordwebben

Woordwebben brengen woorden en betekenisverbindingen in beeld. Ze helpen bij een gestructureerde opbouw van woordkennis bij de kinderen.

  • De woordparachute brengt hiërarchische betekenisrelaties in beeld. Ze zijn belangrijk voor het abstracte denken.
  • De woordkast wordt gebruikt bij tegenstelling (positief-negatief) of contrast (dag-nacht) of vergelijking (horizontaal-verticaal-diagonaal). 
  • De woordtrap laat een opeenvolging of ontwikkeling zien.
  • De woordspin geeft simpelweg een betekenisverbinding aan tussen woorden, zonder deze te specificeren.

 

Werken met woordwebben

Download hier de woordwebben PowerPoint om te zien hoe je zelf eenvoudig woordwebben kunt maken. De afzonderlijke webstructuren om zelf in te vullen kun je hieronder downloaden. Projecteer ze op het digibord en/of print ze om op de woordmuur te hangen. Klik op een afbeelding voor de PowerPoint.

     
 

        

     

   

Kwaliteitskaarten

Op initiatief van de PO-raad zijn voor het onderwijs kwaliteitskaarten ontwikkeld. Deze geven de leerkrachten praktische handreikingen voor verbeteren van het onderwijs. Download hieronder de kwaliteitskaarten die zijn uitgebracht op het gebied van woordenschat op de basisschool.

Competenties

Om goed, effectief woordenschatonderwijs te kunnen geven moeten leerkrachten over een aantal competenties beschikken. Deze competenties zijn uitgewerkt in leerkracht- en leidstergedrag. Download hier de competenties woordenschatonderwijs.