Op woensdag 24 januari 2024 is het tijd voor Rezulto’s 4e Woordenschatfestival. En dit jaar nemen we je mee op reis! Met inspirerende sprekers, lezingen, workshops en tips uit de praktijk kan iedereen die woordenschat onderwijst zijn of haar hart ophalen. Zo deelt schrijver en columnist Eus Akyol zijn verhaal over het op jonge leeftijd leren van een nieuwe taal.

Het doel van deze 4e editie van het Rezulto Woordenschatfestival is om kennis te deken waardoor vakmensen zich verder kunnen professionaliseren en het thema woordenschat (weer) op de kaart te zetten!

Datum en locatie

Datum: woensdag 24 januari 2023 tussen 09.30 en 17.00 uur

Locatie: Het Spoorwegmuseum in Utrecht 

Met woorden op reis vindt een tussenstation bij het Spoorwegmuseum. De plek om even halt te houden en te contempleren. Tegelijkertijd is dit het kruispunt van waaruit men kan vertrekken in de verschillende richtingen en bestemmingen die een woordenschatreis op kan gaan.

Neem al jouw collega’s met je mee! Download onze poster en hang hem op in de lerarenkamer.

Programma

Het Woordenschatfestival wordt een dag gevuld met lezingen, workshops en tips uit de praktijk. Met onder andere…

  • TED talk door Eus Akyol
  • Werken vanuit de 4-takt 
  • Semantiseren met theatervoorstelling 
  • Taalontwikkeling bij peuters (KDV) 
  • Het aanbieden van Schooltaalwoorden 
  • Meer TED talks 
  • Zelf je woordenschatprogramma vormgeven 
  • Hoe moet je selecteren 
  • Ouderbetrokkenheid 

Woordenschatonderwijs in het spectrum van taalonderwijs

Omdat een beperkte woordenschat een voorspeller is van slechte resultaten, en omdat het de missie van Rezulto is om alle kinderen gelijke kansen te bieden, is het noodzakelijk dat woordenschatonderwijs zijn eigen plek blijft opeisen binnen het gehele spectrum van taalonderwijs. Zonder een goede basis van woorden om je uit te drukken, is er geen lezen, spelling of grammatica. Tegelijkertijd heeft het effect op het begrijpen van de wereld om je heen, en op de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen.

Rezulto wil tijdens Met woorden op reis laten zien, en de boodschap verkondigen, dat woordenschat de basis is van verder schoolsucces, en dat wij de kennis, materialen en vaardigheden bieden die duidelijke kaders scheppen.