Op zondag 10 maart 2024 begon de ramadan. En op dinsdag 9 april 2024 eindigt het vasten en wordt het Suikerfeest, of Eid al-Fitr, zoals veel moslims het zelf noemen, gevierd. We hebben hiervoor een educatieve woordenschatoefening gemaakt. Hang de praatplaat op in je woordmuur en behandel de plaat komende week in de klas.

Suikerfeest praatplaat

 

Het belang van woorden van tevoren aanbieden

In dit interview met medeoprichter van Rezulto Marianne Verhallen deelde zij de tip om woorden voorafgaand aan het onderwerp dat je behandelt te introduceren en in te zoomen op de betekenis ervan. 

“Omdat onderwijs per definitie gericht is op nieuwe onderwerpen, is het belangrijk om kinderen eerst de nodige woordenschat te geven voordat je verder gaat. Dit geldt zowel voor het voorlezen van prentenboeken in de onderbouw als voor het behandelen van begrijpend-lezen-teksten in de midden- en bovenbouw, evenals teksten uit schoolmethoden zoals bij wereldoriëntatie.”

Om het onderwerp Suikerfeest goed te introduceren bij jouw leerlingen, hebben we een extra praatplaat ontwikkeld die je niet in het reguliere lesmateriaal vindt. Laat de leerlingen met elkaar praten over de woorden.

Download hier de woordenschatoefening Suikerfeest

We kregen nog een leestip als reactie op de praatplaat: Waarom veel moslims Eid al-Fitr geen Suikerfeest meer noemen.

Lees verder